top of page

Aptos Nedir?

Bu yazımızda son günlerde adından sıkça söz edilen Aptos blokzincir ağından bahsedeceğiz. Aptos blokzinciri, kripto paraların düştüğü, NFT satışlarının azaldığı bu günlerde piyasada bir heyecan yarattı. En çok sorulan soruların başında ise bu ağın güvenli olup olmadığı.


Aptos kimler tarafından kuruldu?


Daha önceden Meta'da çalışan kişiler tarafından oluşturulan bir projedir. Öyle ki Meta'nın kurucu Mark Zuckerberg'in sadece metaverse evrenine yatırım yapması hatta bu konu hakkında takıntılı olduğuna dair birçok haber basına sındırılmıştı.


Meta'dan ayrılan bir grup Aptos blokzinciri için uzun mesailer harcadı. Aptos geliştiricileri daha önceden Diem projesi üzerine çalışmış ancak çok da başarılı olamamışlardı. Kurucular arasında Mo Shaikh ve Avery Ching bulunmaktadır.




Mo Shaikh ve Avery Ching Meta'da Diem projesi üzerine çalıştıklarında tanıştılar. Meta Diem projesini durdurunca iki arkadaş Aptos projesi üzerine çalıştı.


Aptos'un sloganı ise "Herkes için bir Katman 1 oluşturmak.''






Aptos'a gelen büyük yatırımlar...


Bir projenin hayata geçmesi ve karşılık alabilmesi için aslında en önemli kural iyi yatırımcı almaktır. Aptos bu konuda şanslı projelerden.


Parafi Capital, FTX, Franklin Templeton Investments, Circle Ventures, Oak HC/FT, MultiCoin Capital, Apollo, Graffing Gaming Partners, Jump Crypto ve Superskrypt'tan yaklaşık olarak 350 milyon dolarlık büyük bir yatırım aldı. Bu yatımlar sayesinde piyasaya hızlı giriş yapabildi ve kripto para meraklıları tarafından tanındı.


Aptos nasıl işliyor?


Aptos'un tarihçesine bakacak olursak, White Paper'ı geçtiğimiz yaz 9 Ağustos 2022 tarihinde yayımlandı. Özellikle White Paper'da yer alan düşük ücretli işlemler ve kolay kullanılabilirlik özellikleri tanıtıldı. Ayrıca aynı anda 160.000 işlem yapılabiliyor.


Aptos'un rakibi ise Solana olarak görülüyor. Solana uzun zamandır piyasada olduğu için yaşanan çeşitli aksaklıklar gözlemlenebildi. Aptos'un henüz taze olması doğal olarak bir açık vermemesine neden oluyor.


Tüm bunların yanından Aptos kısa adıyla APT, ruts move'unu kullanmaktadır.


Aptos ağının yerel tokeni APT nerede listelenecek?


Yakın zamanda yapılan açıklama ile beraber APT'nin dünyanın en büyük kripto para borsaları olan FTX, Coinbase ve Binance'de listeleneceği duyuruldu.


Gelen eleştiriler...


Haberimizin başında da belirttiğimiz gibi son zamanlarda kripto paraların set düşmesi ile beraber artık kullanıcılar daha temkinli olmaya ve o konu hakkında bilgi sahibi olmaya çalışmaktadır. Her ne kadar blockchain ekosisteminde yer alan önemli markalar yatırım yapmış olsa bile kripto para yatırımcıları ince eleyip sık dokuyor.


Eleştirilerin başında 1 Milyar APT tokenin nasıl dağıtılacağına dair bir belirsizlik olması oldu. Kullanıcıların güven sorunu yaşadığı bu dönemlerde yaşanan bu aksilik APT'nin hanesine şimdiden eksi puan yazılmasına neden oldu diyebiliriz.


APT şu anda 7.22 dolardan işlem görüyor.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page