top of page

Refik Anadol: ''Gönülden Sanat Yapanın NFT Olup Olmamasıyla İlgili Bir Derdi Olamaz''

Dijital sanatçı Refik Anadol, katıldığı bir etkinlikte son 10 yılda neler yaşadığını, nasıl ekip kurduğunu anlattı.


Refik Anadol, çalışmalarını kurucusu olduğu Refik Anadol Studio'da ekibiyle beraber gerçekleştirmektedir. Yapay zeka sanatının başlamasına ve gelişmesine katkı sağlayan Anadol, bu sürece nasıl geldiğini anlattı.





Sanatçı bu süreci şu şekilde dile getirdi: '' Hayatta, dijitale dönüşebilen her obje, nesne, sanat, fikir vb. şeyler NFT olarak var olacaktır. Değer kaygıları olması muhtemeldir çünkü gördüğümüz üzere, hızlıca gelişen ve bazı değerlerin sorgulandığı bir alan. Ama sanat sanattır. Mesela benim açımdan daha önceki işlerimden hiçbirinin değeri azalmadığı gibi katlanarak artmaya devam ediyor. Dolayısıyla gönülden ve ruhtan sanat yapanın NFT olup olmamasıyla ilgili bir derdi olduğunu düşünmüyorum. Bu bir teknolojidir. Şeffaflık, yeni ilhamlar ve ihtimaller getirir. Bunlarla ilgilenen arkadaşlar, insanlar için bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Tabii ki hataları eksikleri yanlışları da var. Mükemmel bir sistem olduğunu söyleyemeyiz ama bir yerden başlayarak, "Daha iyi nasıl yapabiliriz?" sorusunu sorarak, çok faydalı ve fonksiyonel bir hale geleceğine eminim.”


Refik Anadol, 17 Kasım 2022 tarihinde New York’taki Museum of Modern Art’ta bir NFT sergisi açacağını da duyurdu. Bu sergiyle bilindiği kadarıyla ilk kez bir Türk sanatçı kişisel sergisini açmış olacak.


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page