top of page

Web3 Developer Summit İstanbul Kültür Üniversitesi'nde Gerçekleşti!

Türkiye'de ilk kez geliştirilere özel olarak düzenlenen Web3 Developer Summit, Ocak 2023 tarihinde İstanbul Kültür Üniversitesi ve Tasarım Fabrikasının İçerik Ortaklığı'ın katkılarıyla gerçekleşerek, alanında uzman kişileri bir araya getirdi!



Web3 Developer Summit, Panel ve WorkShoplar olarak ayrıldı. Panel başlıkları; DApp, Devcon, Gaming, Kariyer, Hukuk, NFT, Dao ve Developer olarak, WorkShoplar ise; Whitepaper?, ZK Rolluplar & Layer2? Rust /Solana? Solidity? diye ayrıldı.



Summit, kamp formatından ilerlemesinin en büyük etkeninin Web3 dünyasına giriş yapmış/yapacak kişi ve grupların karşılaşabildikleri ya da karşılaşma durumlarına karşın ne gibi çözümler üretebilir kapsamında ilerledi.


Detaylar ise;


Blockchain alanından uygulama geliştirilerinin teknik ve marketing alanında ne gibi çalışmalar yapması gerektiği, her gelişmeyle blockchain ekosisteminin birbirine bağlı olduğunundan bahsedildi. ETH/Devcon'un Türkiye'ye gelmesinin pazar için önem arz ettiği, ekosistemin olumlu avantajlarından yararlanmanın etken maddeleri üzerinde görüşler bildirildi.


Cüzdanları geliştirmenin ve fırsatlardan yararlanmanın önemi, dönüşümün başında olunduğunun aynı zamanda hızlı ve daha ucuza mâl edecek kolay blockchain projelere de ihtiyaç olunduğuna vurgu yapılarak, ölçeklemenin önemi dile getirildi.


Teknik anlamda Web2 ve Web3 bir çok anlamda çok fazla fark yok iken internetsiz bir ortamda ya da doğal afet gibi olaylar karşısında uzaya nasıl transfer edebilir, İnternetsiz şekilde kitle erişim sağlanamamın önemi nedir? Uydu sistemlere nasıl entegre edilir gibi soru konulara yer verildi.



Regülasyon olmamasına rağmen kripto varlıkların iyi koordine olarak teşvik mekanizmasını kullanması, küresel anlamda çözümleyici olmasının önemine değinilirken, sürdürebilir üretim olduğunda para biriminin değer katıcağı görüşler yer aldı.


Merkeziyetsiz lokal para birimlerininin teşvikiyle ekoloji değişime uğrayarak yeni yol haritalarının gelişmesine katkı sağlayacağı da dikkat çeken görüşler arasındaydı!

Blockchain ekosisteminde uygulama geliştirken yatırımcı ve finansal desteğinin önemi üzerine duruldu. Türkiye'de oyun sektörü ve oyun kültürünün gelişim ve değişimleri yer alırken blok zincir ile değişen ve gelişen metodlar tanıtıldı. Oyun fonlarında gerekli olanlar, offchain ve onchain önemi, karakterlerin ekosisteme dahil olmas, görsel tasarım dizayn, oyuncuyu akışta tutma dengesi ve etkileşim vs önemli etken sebeplerden bahsedildi.



İyi bir oyun projesi eğlendirebilir ise sürdürülebilir olur.

Gelenekselin alışılmışında farklı metotlar var iken Web3 alanında satıcı olmanın değil güvenilir olmanın önemine vurgu yapıldı. Klasik ekonomiden çok daha farklı süreç ilerlemesinin sebebi ise; alıcı hem ortak hem kullanıcı hem de yatırımcı olarak nitelendirilir ki bu sebeple ürünün hem kullanıcı hem geliştirici hem yatırımcısıya uygun olması sürdürülebilirliği arttırmasıyla olur görüşleri yer aldı.


Web3'ün evrim olması ürünün her alanda destek sağlamasına olanak verildiği belirtildi.


Hukuki olarak dikkat eilmesi gereken konulara değinildi. Akıllı sözleşmelerin önemi üzerine durulurken; Kullanıcı, yatırımcı ve proje sahibi olarak olası olumsuz ihtimallerle karşılaşma durumlarındaki önlemlerden bahsedildi. KVKK alanına da yer vererek kullanıcı sözleşmelerinin önemi üzerinde duruldu. Blockchain teknolojisinin yarattığı ekosisteminde hukuki yollar 5N1K olarak görüşler bildirildi.


Kariyer fırsatları üzerine gelecek kuşağı da etkisi altın alacağı, eğitim ve ilimle blockchain ekosisteminde yaygılaşmasının önemi dile getirildi.


NFT'lerin her alanda giderek yaygılaşması ile hem üretici hem tüketici için olanaklarının sınırsızlığından bahsedildi.


Workshoplar ise;


Whitepaper?


Whitepaper nasıl yazılır? Yol haritasının üzerine durulurken uygulamalı olarak süreçlerden bahsedildi.


ZK Rolluplar & Layer2 ?


Blockchain teknolojisi Zero Knowledge ve Layer2 çözümleri üzerine bilgiler verildi.


Rust /Solana?


Solana ve Rust kullanımın anlattıldığı soru ve cevap şeklinde ilerleyerek tanımlara cevap verildi.


Solidity?


Solidity dilinin önemi ve bakış açıları EVM tabanlı blockzinciri kullanmanın detaylarından bahsedildi.






Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page